het Beste Menu van de Zorg 2016

Het keukenteam van Marente  heeft voor de tweede keer de finale van ‘het beste Menu van de Zorg’ gewonnen. Na een zinderende kookstrijd, gepresenteerd door tv-kok Pierre Wind, winnen zij €5.000,- voor hun zorgorganisatie. Rivas Zorggroep wint de Campina Gouden Dessertlepel met een geldprijs van €1.000,-. Distrivers organiseerde voor de zevende keer deze wedstrijd voor zorginstellingen. Daarmee wil Distrivers lekker eten voor iedere cliënt op de kaart zetten. De finalisten streden tegen elkaar tijdens de Dag van de Gastvrijheid, in het Beatrix Theater in Utrecht.

Koks Dirk Pieter van Leeuwen en Jaco Groen kwamen als winnaars uit de bus. Zij serveerden de jury het voorgerecht van sliptong met een crème van knolselderij. Het hoofdgerecht bestaat uit pulled pork, afgelakt met stroop, honing en appelsap met pasta Fregola en roergebakken knolselderij, gele wortel en sjalot. Als nagerecht hebben de koks een trio van chocolade met druppels van framboos geserveerd. Het winnende menu wordt opgenomen in het assortiment van Distrivers, zodat elke cliënt in Nederland kan genieten van ‘Distrivers het beste Menu van de Zorg’.

De 3 finalisten hadden zich tijdens de Food Festivals van Distrivers, in de experience centra Studio Senses, geplaatst voor de finale. Daar lieten zij  5 zorginstellingen achter zich. Westfriesgasthuis, Noorderbreedte, Treant Zorggroep, het St. Elisabeth Ziekenhuis en OCMW Sint-Niklaas wisten de finale net niet te behalen.  Koks Niels Bron, Niels Zillig en Robin Schaap van Rivas Zorggroep in Gorinchem behaalden de 2e plaats en winnen de Campina Gouden Dessertlepel met hun licht uitgehangen yoghurt met mangochutney, geschaafde pure chocolade en pistache crumble. Koks Jan van de Nieuwenhof, Anton van Kooij en Coby van Gulick van BrabantZorg uit Oss eindigden als derde.

Voorwaarden

Voorwaarde voor de wedstrijd was dat de deelnemers een driegangen menu samenstelden voor maximaal € 4,00. Het menu moet toepasbaar zijn binnen de zorg én de voedingswaarden dienen te voldoen aan gezonde en verantwoorde voeding. Tijdens de wedstrijd presenteerden de koks ook een gerecht in een afwijkende consistentie en zonder toevoeging van zout.

Jury

Het beoordelen van de originele en creatieve gerechten was bijzonder uitdagend. De jury bestond uit Edwin Wenink, adviseur en projectmanager binnen de zorg, Michael van ’t Hoff, de winnaar van ‘het beste Menu van de Zorg 2013’ en Jacqueline Huisman-van Berkel, cliëntenraad STMR. De jury beoordeelde o.a. op smaak, presentatie en samenwerking van het team. Naast de gerechten die bereid werden voor de beoordeling, konden belangstellenden de gerechten proeven.