Fingerfood bij dementie

Fingerfood hapjes voor ouderen zijn geen hippe kleine tapas of sushi gerechten die in het verpleeghuis worden gemaakt. Ook al zijn die heerlijk, het gaat hier over handzaam eten voor ouderen met verminderde motoriek, of ouderen met dementie.

Eten met je handen, als het vasthouden van bestek moeilijk gaat. Denk bijvoorbeeld aan ouderen met artrose, spasme of verlamming. Maar ook ouderen met verminderd zicht of dementie. Mensen met dementie hebben sowieso sneller de neiging meer met hun handen te eten, omdat ze niet meer goed weten hoe bestek moet worden gebruikt (apraxie). Ook hierin kunnen de culinair specialisten van Distrivers iets voor organisaties betekenen.

Voelen is beleven

Fingerfood hapjes zijn dan opeens een uitkomst. Daarbij komt dat de eetervaring begint met zien en ruiken. En het kunnen voelen van wat je eet is ook heel belangrijk hierbij. We voelen de consistentie, structuur en temperatuur van ons eten. Allemaal onderdelen die onze beleving kunnen verbeteren. Het stimuleert ouderen dus op heel andere wijze dan ze misschien gewend zijn. Los van de ervaring stelt het bewoners ook in staat zo lang mogelijk zelfstandig dingen te blijven doen. Dit is belangrijk omdat ze anders geheel afhankelijk worden van hun omgeving en sneller in gezondheid achteruit gaan. Ze kunnen bovendien in hun eigen tempo eten. Zelf kiezen wat ze wel en wat ze niet eten. En het vergroot meestal de eetlust. Ouderen eten over het algemeen minder, vooral als ze worden gevoerd. Maar met fingerfood hapjes blijkt dat ze opeens veel meer eten en dus ook meer voedingstoffen binnenkrijgen.

Fingerfood hapjes, zoals wat?

Maar wat moeten we ons nu voorstellen bij fingerfood hapjes? Bij het eten van brood is het makkelijk. Het in stukjes snijden van een belegde boterham bijvoorbeeld. Stukjes ontbijtkoek, blokjes kaas, plakjes worst, stukjes schoongemaakt fruit, cherrytomaatjes, stukjes komkommer, noem maar op. Bij een warme maaltijd is meer creativiteit nodig. Vlees en vis zijn nog wel makkelijk in stukjes te snijden, of tot (gehakt)balletjes te maken. Maar je kunt groente in deeg verpakken of in pakketjes maken. Je kunt een soort quiche maken en die in blokjes snijden. Kleine aardappeltjes kiezen of aardappelschijfjes bakken. Je kunt eindeloos variëren.

Waar moet je op letten?

Je moet wel op een aantal dingen letten voordat bewoners met hun handen de maaltijd nuttigen. Goed de handen wassen is belangrijk voor de hygiëne. Temperatuur checken is nodig. Je wil niet dat de bewoners hun vingers branden. Zet mensen die met hun handen eten bij elkaar aan tafel. Doe zelf ook mee als het kan, want goed voorbeeld doet volgen. En maak vooral eten waar mensen volop van kunnen genieten. Uiteindelijk wil je dat mensen plezier hebben in eten.

Bron: Agnes Grimmerink en Marjan Dogger, diëtisten Amstelring