Healthy@work

Als totaalleverancier van eten en drinken, niet alleen voor cliënten, patiënten en bewoners, maar ook medewerkers en bezoekers van zorgorganisaties, is onze belangrijkste taak ervoor zorgen dat de mensen voor wie wij werken elke dag kunnen genieten van lekker eten en drinken. De hedendaagse consument is er zich steeds meer van bewust wat zijn of haar keuzes voor invloed hebben op het eigen welzijn maar ook de impact die het heeft op de leefomgeving.

In het UMCG zijn onderzoek, onderwijs en zorg gericht op hoe wij gezond en actief ouder kunnen worden. Ook als werkgever heeft het UMCG dat adagium. Daarom organiseerde het UMCG op dinsdag 3 april een gezondheidsplein waar Distrivers een aantal producten heeft laten zien en proeven om ook tijdens het werk gezonde en bewuste keuzes qua voeding te maken.

Nieuw bij Distrivers: Vlega-gehaktbal – 30% minder vlees!

Van alle Nederlanders eet 86% één of meerdere dagen per week geen vlees en mag zich daarom flexitariër noemen. De veldboon staat bekend als een gezond en duurzaam lokaal geteeld eiwitgewas, dat smakelijk en eenvoudig kan worden toegepast in de keukens van zorginstellingen en daarbuiten. De gemiddelde Nederlander eet 70% meer eiwitten dan nodig. De productie van dierlijke eiwitten legt een enorm beslag op natuurlijke hulpbronnen. Vanaf ons 35ste levensjaar verliezen we spiermassa; wanneer we 70 zijn, is de spiermassa in ons lichaam ongeveer gehalveerd. Wie voldoende eiwit eet en beweegt kan dit verlies remmen. Op dit moment komt 70% van de bonen die in Nederland geconsumeerd worden uit het buitenland. In het kader van de circulaire economie is de wens om minder afhankelijk te worden van eiwitimport en waar mogelijk plantaardige eiwitten direct te gebruiken voor humane consumptie (kortere ketens). Meer lokaal!

Wist je dat:

- Eiwitten erg belangrijk zijn om langer gezond en zorg-onafhankelijk te blijven?
- De veldboon enorm eiwitrijk is en daarom goed toepasbaar is in voeding?
- Door minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten te eten je jouw ecologische voetafdruk verkleint?
- Dat 70% van onze huidige boonconsumptie uit het buitenland komt?
- Onze veldbonen uit Noord-Nederland komen?
- Veldbonen goed zijn voor de grondkwaliteit van onze akkers?

Regionale vleeswaren

Eerlijk en echt, nuchter en puur, geen poespas, smakelijk en mals. Deze positieve kwalificaties gaan op voor het kwaliteitsvlees van het Kruiden Varken. Een varken, dat zijn oorsprong vindt in het Gaasterland, de streek in het zuidwesten van Friesland, waar een aantal nauw samenwerkende varkenshouders, die veel waarde hechten aan dierenwelzijn, onder de naam Friberne het initiatief namen.

Het Kruiden Varkensvlees is afkomstig uit een korte, gesloten productieketen, waarbij sprake is van een hechte samenwerking tussen varkenshouders, vleesproducent Lunenburg-Kruiswijk en Van der Zee als partner van HANOS en producent van de vleeswaren van het Kruiden Varken. De Friberne varkenshouders zorgen ervoor dat de varkens niets te kort komen. Zij hanteren dezelfde werkwijze, creëren goede leefomstandigheden voor de varkens en schotelen hun een uitgebalanceerd voedermengsel met kruiden voor. De biggen blijven gedurende hun leven zo veel mogelijk bij elkaar. Zowel in de stal als tijdens het diervriendelijke transport naar de slachterij.