Robin’s Wijntip no. 3

“Hoe lang kan ik wijn bewaren?”

Vorige week heb ik weer eens wijnproeverij georganiseerd voor acht wijnvrienden.  Een van de wijnen was een shiraz van een bekend huis uit Australië. Op zich niets bijzonders, maar deze wijn heb ik in 2001 ooit een keer van de importeur cadeau gekregen. De wijn zelf was van het jaartal 1999 en het beste op dronk zo rond 2010. Een echte bewaarwijn, zoals de importeur mij destijds mededeelde. Helaas was ik deze wijn vergeten, totdat ik hem dit voorjaar weer tegen kwam in mijn wijnkelder(tje). Deze wijn zou dus eigenlijk al met een jaar of vijf over zijn top zijn. Jammer dacht ik nog, maar ik wilde de wijn toch proberen met de proeverij. Om geen teleurstellende avond te hebben, opende ik de shiraz als laatste. De kurk brak meteen in 1000 stukjes! Bah, via een filter de wijn verder uitgeschonken. En wat bleek? De wijn was nog helemaal goed en erg top, heerlijk om van te genieten. Ook de medeproevers vonden hem nog heerlijk fris een fruitig.

Hoe kan dit? Deze wijn heeft altijd redelijk koel op zijn zij gelegen. Dat kon je ook duidelijk zien aan het bezinksel aan één kant van de fles. De ideale bewaartemperatuur is ongeveer 11 graden Celsius. De wijn die vandaag de dag verkocht wordt is meestal een wijn die je snel moet consumeren, het liefst binnen een jaar of vier. Wit, met name de frisse witte wijnen, en rosé zelfs korter. Hoe sneller je deze opdrinkt hoe beter. Rood kan men zo’n vier tot vijf jaar bewaren, de wat duurdere wijnen langer. De vakhandel/specialist kan je precies vertellen hoe lang je deze kan bewaren en wanneer deze optimaal op dronk is. Dit kan per regio en wijnhuis namelijk erg verschillen. Champagne en andere mousserende wijnen dienen het liefst zo snel mogelijk te worden geconsumeerd. Behalve de jaartal champagnes (= millésime), deze kan je langer bewaren.

Indien de wijn geopend is dan dien je deze het liefst zo snel mogelijk in zijn geheel opdrinken. Bewaar hem in de koelkast wanneer dit niet lukt. Dit geldt eigenlijk ook voor de rode wijn, maar haal deze een uur voor consumeren uit de koelkast. Zo komt de wijn weer op kamertemperatuur. Kamertemperatuur is zo ongeveer 18-20 graden, dit omdat vroeger de kamers koeler waren dan tegenwoordig. De wijn is dan nog een paar dagen goed en drinkbaar. Hoe lang een wijn goed en drinkbaar blijft is afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige zuurstof in de fles. Hoe meer zuurstof, hoe sneller hij kapot gaat. Een goed excuus om de volgende dag de fles op te maken. Champagnes bewaar je met speciale champagne bewaardoppen en anders gewoon zonder kurk of dop.

Hieronder wat voorbeelden van de shiraz uit de nieuwe wereld. Bestel ze op de webshop van Distrivers. Volgende keer zal ik uitleggen wat de nieuwe wereld in wijnland betekent.

Wyndham Bin 555 Shiraz Australië

Lorimer Shiraz Australië

Artikelnummer: 990852140

Artikelnummer: 9908571531

Fles 75 cl Hanos

Fles 75 cl Hanos

Prijs per stuk € 7,91

Prijs per stuk € 6,16