Vlega-bal goed voor een eiwitboost dankzij Drentse veldboon

De Vlega-bal uit Drenthe is misschien wel hét antwoord op het eten van minder vlees. Naast dierlijke eiwitten bestaat de gehaktbal voor dertig procent uit plantaardige eiwitten. Met dank aan de veldboon, wellicht ooit de 'heldboon'. De veldboon staat bekend als een gezond en duurzaam lokaal geteeld eiwitgewas, dat smakelijk en eenvoudig kan worden toegepast in de keukens van zorginstellingen en daarbuiten. Zo zien Interzorg Noord Nederland in Assen en het UMCG Universitair Medisch Centrum Groningen heil in als zeer eiwitrijk voedsel voor senioren en ziekenhuispatiënten.

De veldboon in de Vlega-bal komt van de akkers van Geert Lindenhols, akkerbouwer in Fort. In Emmen, bij Van der Zee Vleesgrootverbruik b.v., mixen ze veldbonenmeel door het gehakt, dat verder voor zeventig procent bestaat uit runder- en varkensvlees. Dit vlees komt ook uit eigen streek. In het kader van de circulaire economie is de wens om minder afhankelijk te worden van import en waar mogelijk plantaardige eiwitten direct te gebruiken voor humane consumptie. Zo ontstaan kortere ketens.

Benieuwd naar de Vlega-bal? Kijk hier het nieuws-item of neem dan contact op met Distrivers.