Welkom bij Distrivers
Ramadan
OPENBARINGEN – In de schaduw van de sikkel van de wassende maan, begint voor miljoenen mensen over de hele wereld de heilige maand ramadan. Volgens de islamitische overlevering begon de openbaring van de Koran aan de profeet Mohammed in het jaar 610 na Christus. Vanaf het jaar 624 werd het vasten in de negende maand die ramadan heet, verplicht voor moslims.
VASTENMAAND
Ramadan is de vastenmaand. In de Koran staat de volgende interpretatie te lezen: “En eet en drinkt, totdat bij de dageraad de witte draad zich onderscheidt van de zwarte draad. Voltooit dan het vasten tot het vallen van de avond.” Dat is de reden dat er tussen dageraad en zonsondergang, niet mag worden gegeten en gedronken, zelfs geen glaasje water. De vastenmaand geldt voor alle volwassen moslims, tenzij ze ziek, op reis, zwanger, menstruerend of heel oud zijn, dan is vasten niet verplicht. Naast niet eten of drinken zijn onder andere roken en intieme betrekkingen niet toegestaan. Zowel iftar als suhoor, zijn momenten om samen met familie en vrienden door te brengen. De vastenperiode is meer nog dan anders een periode van samenzijn en verbondenheid.
SUHOOR & IFTAR
Tijdens de vasten periode wordt er nog gegeten vlak voor de zon op komt, deze maaltijd heet suhoor. Daarna begint het vasten. Iftar is de eerste maaltijd die na zonsondergang weer gegeten mag worden. In navolging van de profeet Mohammed is het eten van een oneven hoeveelheid dadels en het drinken van een glas melk of water als start van de iftar, een traditie onder moslims die ook energie en vocht levert. Na de iftar maaltijd volgt rond middernacht een gebedsmoment (taraweeh), waarna een tussendoortje wordt genuttigd. Tijdens de eerste maaltijden na het vasten, is het niet de gewoonte om alles wat overdag niet gegeten is weer in te halen. Wanneer je in korte tijd veel eet na een dag vasten, kan dat misselijkheid veroorzaken. Onze stofwisseling gaat later op de avond in ruststand. Ga je in de nacht eten, dan moeten de slaperige stofwisselingsorganen ineens aan het werk.
Dit jaar valt de ramadan relatief vroeg, waardoor het tijdsraam waarin gegeten mag worden langer is dan wanneer de ramadan in de zomerperiode valt wanneer het nog lang licht is.
ETEN EN DRINKEN TIJDENS DE RAMADAN
Wat is een goede manier om
te eten en te drinken tijdens ramadan? Een aantal praktische tips:
» Eet niet teveel en niet te snel (eet en drink vrij, maar verkwist niet)
» Drink voldoende thee en water
» Vermijd té pittig eten i.v.m. dorst
» Zorg voor voldoende vezels, ze verzadigen voor langere tijd waardoor je minder snel trek krijgt (volkoren brood, volkoren couscous, groente, fruit)
» Eet genoeg groente en fruit
» Zorg voor voldoende eiwitten (vis, mager Halal-vlees, vegetarische vervangers)
» Vet en suiker kunnen buikpijn veroorzaken na een dag vasten
» Om hoofdpijn te voorkomen, kan twee weken voorafgaand aan de vastenperiode de inname van koffie en sterke thee al worden verminderd
VOORBEELDMAALTIJDEN
Iftar
Een heerlijke manier om je iftar te beginnen is met de smakelijke Harirasoep uit het Distrivers assortiment. Harira is een hartige soep met onder andere linzen, kikkererwten en tomaat.
Tussendoor
Bijvoorbeeld een volkoren boterham met humus en plakjes tomaat of een handje ongezouten nootjes of stukjes groente met een yoghurtdip.
Suhoor
Een smoothiebowl van Skyr met vijf lepels granola van volkoren havermout en gebrande ongezouten noten en 150 gram gemengd fruit. Eet je geen dierlijke zuivel, dan kun je een plantaardige variant (verrijkt met B2, B12 en calcium en zonder toegevoegd suiker) kiezen.
of
2 Volkoren boterhammen besmeerd met ei, avocado en/of humus met eventueel magere vleeswaren en een stuk fruit.
Suikerfeest
Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest. Net als de start van de ramadan, is ook het einde afhankelijk van de zichtbaarheid van de eerste maansikkel in de nieuwe maand. Het Suikerfeest heet ook wel Eid al Fitr, wat letterlijk betekent: “het feest van het breken van vasten.” Het afsluiten van de vastenperiode wordt gevierd met moskee- en familiebezoek en lekker eten. Het Suikerfeest staat bekend om de heerlijke zoetigheden, zoals baklava, ma’amoul (gevulde koekjes), knafeh, atayef (gevulde pannenkoeken), en andere traditionele desserts. Zoetigheden worden vaak in overvloed geserveerd, maar er is ook een keur aan hartige gerechten zoals kofte, kebab, couscous en tajines.
In 2024 begint de ramadan rondom 10 maart en zal duren tot ongeveer 9 april. Wij wensen alle moslims een gezegende ramadan en een vreugdevol Eid.
Column door: Stephanie Slot
Voedingsdeskundige en menu-engineer bij Distrivers
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Blijf automatisch en vrijblijvend op de hoogte van al onze ontwikkelingen en nieuws.