Een zuivelontbijt is een gezonde keus. Hiervoor kun je het beste kiezen voor magere of halfvolle zuivel en zelf vers fruit toevoegen. Voor de ‘krokante bite’ kun je walnoten, amandelen of bijvoorbeeld zelfgemaakte granola toevoegen. Lekker gezond!Een aantal feiten over yoghurt:» Yoghurt is een gezonde keus omdat het veel goede voedingsstoffen zoals eiwit, calcium en vitamine B2 en B12 bevat. Yoghurt past in de ‘Schijf van Vijf’ als het minder dan 1,1 gram verzadigd vet en maximaal 6 gram suiker per 100 gram bevat. Daarom is vruchtenyoghurt of volle yoghurt een minder gezonde keuze.» Een product mag pas yoghurt genoemd worden, als de bacteriën Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus erin voorkomen.» Yoghurt verkleint de kans op diabetes type 2 en darmkanker.» Yoghurt is een goede bron van calcium en vitamine D en daarom goed voor je botten.» Yoghurt draagt bij aan een goede spijsvertering.» In yoghurt zitten vaak net zoveel eiwitten als in vlees.» Omdat yoghurt zuur is, is het lang houdbaar.
900mlskyr, magere kwark of plantaardige variatie op kwark
6handjeszelfgemaakte granola
bosbessen
frambozen
kiwi
rode bessen
aardbeien
Voor de granola
900gramhavermout of havervlokken
900 gramnotenmelange (amandelen, hazelnoten, pecannoten, walnoten en paranoten)
100gramzonnebloempitten
100gramlijnzaad
100grampompoenpitten
60mlhoning
6tlkaneel
gember
optioneel:
50gramkokos
Instructions
Granola
Meng alles door elkaar en bekleed een bakblik met bakpapier. Spreid het mengsel hier over uit. Zet het voor 15-25 minuten in de oven op 175 graden. Laat afkoelen en vul een weckpot met deze heerlijke granola.
Yoghurt met zelfgemaakte granola
Zet 6 schaaltjes klaar en doe 150 ml yoghurt in ieder schaaltje.
Snijd wat vers fruit naar keuze en voeg dit toe.
Voeg voor optimale smaak de granola pas op het laatste moment aan de yoghurt toe en serveer!
Notes
EIWITRIJK Wil je voor cliënten en patiënten eiwitrijke gerechten bieden? Kies dan voor bijvoorbeeld Skyr 0% vet, magere kwark of een plantaardige variatie op kwark.